Välja gravsten

Vi hjälper dig välja gravsten

Valet av gravsten är för många ett viktigt men svårt val. I många år framöver kommer den vara ett fysiskt minnesmärke över en saknad närstående. Vi hjälper dig att välja med omsorg.

När du ska välja gravsten finns det en del saker som kan vara bra att fundera över och känna till. Vilket material ska du välja? Hur får gravstenen vara utformad, ska det vara text på gravstenen och vad får stå skrivet på den?

Enligt Begravningslagen har du stor frihet att utforma gravplatsen som du önskar. Du bestämmer utseende, val av material, färg, utsmyckning och text. Vill du inte ha en gravsten alls går det också bra. Kanske föredrar du en enklare plantering med blommor. Har du valt en annan gravtyp än kist- eller urngrav, som minneslund eller askgravlund, används inte gravsten alls.

På vissa kyrkogårdar finns det bestämmelser för hur gravstenen ska se ut. Om det ska vara stående eller liggande gravstenar, vilka mått de får ha och liknande. Det är alltså bra att veta var gravstenen ska stå och vilka regler som finns innan du gör ditt val. Det här kan vi självklart hjälpa dig att ta reda på.

Ansökan

Beställa gravsten

Innan man får montera upp en gravsten måste det göras en ansökan till kyrkogårdsförvaltningen. Tillsammans med ansökan lämnas en ritning över hur gravstenen är tänkt att se ut. Därefter kommer besked om gravstenen uppfyller begravningsplatsens bestämmelser. Begravningsrådgivaren har kontakt med stenleverantörer och svarar gärna på de frågor du har.

brygga i solnedgång
Välj hur gravstenen ska se ut

Gravstenens utseende och material

Väljer du att ha en gravsten finns de idag en mängd olika former och material. Granit eller natursten är de populäraste materialen, men numera kan du även välja material som glas. Gravstenarna kan vara både rektangulära och oregelbundna, stående eller liggande. Det finns också gravstenar som är i form av hjärtan och böcker. Du kan välja att designa gravsten själv eller köpa en färdig gravsten. Det finns en rad vackra gravstenar hos många leverantörer.

Ett textblock
Mer information

Text på gravsten

Även när det gäller text på gravsten finns det många olika alternativ. Här har du chansen att berätta något personligt om din närstående. Namn, födelse- och dödsdatum skriver de allra flesta. Ofta med namnet överst. En del väljer att inleda med en kortare text, liknande Här vilar. Om du vill kan du även låta gravera in en kortare vers eller dikt.

Beroende på vilket typsnitt och vilken gravyrmetod du väljer, behöver stenen olika mycket underhåll. En djup text håller sig i många år och kan enkelt rengöras med exempelvis högtryckstvätt. Målad eller förgylld text brukar man säga har en livslängd på ungefär tio år. Vill du ha en gravsten som kräver minimalt med underhåll är granit ett bra val.

Vad kostar en gravsten?

Det finns gravstenar i alla prisklasser. Billiga gravstenar och lite dyrare. Att säga ett pris på gravsten är svårt, då kostnaden beror på faktorer som storlek, material, mängd text och eventuell dekoration. En enkel gravsten går att köpa från ungefär 6 000 kronor, men priser mellan 10 000 och 20 000 kronor är ganska vanligt.

Begagnade gravstenar

Ett alternativ till att köpa nytt är att köpa en begagnad gravsten. Många kyrkogårdar har fina gravstenar från återlämnade eller återtagna gravrätter att köpa. De kan enkelt slipas om och graveras på nytt.

Om gravsten redan finns

Det är inte alltid du behöver beställa en ny gravsten. Om det finnas en grav där en make eller maka redan vilar, kan du istället göra en tilläggsgravyr på befintlig sten.

Mellan begravning och montering

Under tiden mellan begravning och montering kan det vara bra att markera graven med en enkel gravmarkör.

Sköta om gravplatsen

Inom sex månader efter ett dödsfall ska dödsboet efter den avlidne utse en eller flera personer som ska vara gravrättsinnehavare. Den personen eller de personerna ansvarar för att gravplatsen sköts om. Den eller de bestämmer vilka som får gravsättas inom gravplatsen, hur den ska se ut och hur den ska dekoreras. Det innebär också att personen eller personerna regelbundet måste besöka gravplatsen för att hålla den välskött.

Kontakta oss

This field is for validation purposes and should be left unchanged.